Естетика

Естетична дерматология

Естетичната дерматология е съсредоточена върху кожата, косата, ноктите, устата. За разлика от медицинската дерматология, естетичната дерматология може да помогне за лечение на признаци на стареене, като фини линии, дълбоки бръчки, тъмни петна и увреждане от слънцето.

Процедури

Механизмът за възвръщане на здравето и младостта е скрит в нашето тяло.

Секретът за подмладяване се крие в кръвта и е заложен у нас от самата природа, която се е погрижила във всеки жив организъм да има саморегенериращ механизъм. Същността на въпроса е в малките кръвни клетки – тромбоцити, които съдържат специфични протеини, способни да стимулират обновяването на клетките.

Кръвта се състои от междуклетъчното вещество – плазма, и клетъчни елементи, основните от които са: еритроцити, левкоцити и тромбоцити. При изучаването на кръвта е изяснено, че всяка клетка е полифункционална и има свое собствено предназначение: еритроцитите (червените кръвни клетки) осигуряват дишането на тъканите; левкоцитите защитават организма от инфекции и други вредни въздействия, а тромбоцитите участват в процесите на съсирване на кръвта.

  • Подобрява регенерацията на кожата.
  • Кожата става по- хидратирана, еластична и тонизирана.
  • Противостареещо действие.

Премахва пигментни петна. Същността на метода плазмолифтинг се състои в инжектиране в организма на човека на фракция от кръвта – плазма, което позволява да се стартира процес за обновяване на клетките.

По време на процедурата от пациента се взима кръв – от 9 до 36 мл. За получаване на плазма с високи терапевтични свойства е необходима специална обработка – центрофугиране в специализирани биотехнологични епруветки. Кръвта се разделя на левкоцитно-еритроцитна маса и тромбоцитна автоплазма. Тъй като тромбоцитната плазма е получена от собствената кръв на пациента, се осигурява пълна биосъвместимост при инжектирането ѝ в организма, като се  изключва проявата на имуногенни и алергични реакции, както и вероятността от отхвърляне.

PRP процедури служат се прилагат в следните зони: лице, шия, ръце и в областта на косата за лечение на косопад. 

Мезотерапията е инвазивна процедура (без хирургическа намеса), при която в средния пласт на кожата се инжектират разтвори от медицински или хомеопатични средства, растителни екстракти, витамини, минерали, аминокиселини и др. Прилага се за премахване на целулит и стрии, за оформяне контурите на тялото, като anti-aging терапия и за третиране на косопад.

Мезотерапията “внася” витамини, минерали и аминокиселини директно в кожата, за да я подхрани и възстанови. Предизвиква производството на колаген и еластин. Стимулира метаболизма. С годините кръвообращението се забавя и намалява способността на организма за изхвърляне на токсините. Затова кожата се отпуска и се появяват бръчки.

Процедурата позволява да се отстранят повърхностните и дълбоките бръчки, да се победи сухотата и отпуснатостта на кожата, да се възстанови снижения й тонус, да се премахне потъмнелият тен, както кръвоносни съдове.
Потребност от мезотерапия на лицето понякога възниква рано – на 25-28 години, когато се появяват първите знаци, че започва застаряването на кожата. Физиологическото стареене се характеризира с намаляване на фибробластите, от които зависи изработването на колагена и еластина, ценната за организма хиалуронова киселина.

Техният недостиг води до снижение на тонуса и появата на бръчки. Тук идва на помощ мезотерапията. Извън салоните и мед.центровете е непостижим подобен ефект, тъй като влиянието на кремовете е ограничено, техните съставки рядко преминават в дълбочина.

Ботулиновият токсин е едно от най-изпитваните, проучвани и тествани вещества с повече от 65 клинични проучвания, включващи 15 000 пациенти и над 2 500 публикации в световно признати медицински източници.

Най-честото му приложение е в горната част на лицето за премахване на бръчките между веждите, на челото и около очите или т.нар. мимически бръчки. Препоръчва се дамите да стартират с тази процедура в по-млада възраст – в края на 20-те и началото на 30-те години, особено тези с по-активна мимика на лицето. Тогава се поставят малки количества, като по принцип основната идея на ботулиновия токсин е да действа превантивно, т.е. да спре формирането на бръчките в начален етап.

Все по-често намира приложение за коригиране на несъвършенства и в долната част на лицето, особено за повдигане на шията и лицевия контур, както и за изглаждане на бръчките над горна устна или повдигане краищата на устата. Брадичката е част от лицето, която също се изменя с възрастта. Постепенно тя се смалява, върхът ѝ се повдига нагоре и леко се набръчква. Ботулиновият токсин е в състояние да коригира и тези промени.

В по-късна възраст, след 50 години, индикациите и техниката на поставяне са малко по-различни поради промените, които настъпват в еластичността и плътността на кожата и разположените под нея мускули. Тогава задължително трябва да се комбинират дермални попълнители за възстановяване на обем и различен вид лазерни процедури, които да подобрят вида и структурата на кожата.

Ботулиновият токсин си остава златен стандарт в премахването на бръчки и фини линии.

Дермалните филъри са изключително подходящи за изглаждане на фини линии по лицето или за попълване на дълбоки бръчки. Чрез дермалните филъри се постига по-младежки и гладък вид на лицето.

С напредване на възрастта кожата започва да губи колаген и хиалуронова киселина. Колагенът и хиалуроновата киселина поддържат структурата и обема на кожата, тяхната липса предизвиква отпускане и набръчкване.

Дермалните филъри са инжекционни гелове направени от хиалуронова киселина. Те повдигат нежно кожата и я стимулират да създаде свой собствен естествен колаген и да върне лицето към по-естествен и младежки вид.

Лечението с дермални филъри обикновено отнема 20-40 минути, а необходимото количество дермален пълнител зависи от загубата на обем и зоните, които искате да възстановите.

Химическият пилинг е процедура за възстановяване на кожата, при която върху кожата се нанася химичен разтвор за отстраняване на горните слоеве. Новообразувалата се кожа е по-гладка и по-млада.

Химически пилинг се използва за лечение на бръчки, промяна на цвета на кожата и белези – обикновено по лицето. Той може да се направи самостоятелно или в комбинация с други козметични процедури.

Химическите пилинги могат да се правят на различни дълбочини – леки, средни или дълбоки – в зависимост от желаните от вас резултати. Всеки тип химически пилинг използва различен химичен разтвор. По-дълбоките химически пилинги дават по-силни резултати, но също така изискват по-дълго време за възстановяване.

Лекият химически пилинг премахва външния слой на кожата (епидермиса). Може да се използва за лечение на фини бръчки, акне, неравномерен тон и сухота на кожата.

Среден химичен пилинг. Този тип химически пилинг премахва кожните клетки от епидермиса и от части от горната част на средния ви слой на кожата (дермата). Подходящ е да се използва при бръчки, белези от акне и неравномерен тен на кожата.

Дълбок химически пилинг. Дълбокият химически пилинг премахва кожните клетки от епидермиса и от части от средния до долния слой на дермата. Препоръчва се при по-дълбоки бръчки и белези.

Свържете се с нас

Дерматологичен център Вивадерм

Телефони:

д-р Марияна Венелинова: 0889 434159

д-р Цеца Влаева: 0878 727899

Адрес: София, ул. “Проф. Велизар Велков” 4, Партер, вход: офиси

Паркиране: може да се използва платеният паркинг в съседство или паркинга на болница „Света София“

Градски транспорт: Трамвай 7 – последна спирка; Автобус 64 и 304 – спирка ж.к. Бокар

Запазете час онлайн чрез системата на Superdoc

д-р Марияна Венелинова

д-р Цеца Влаева